Gameboyrug, een gevaar voor onze kinderen!

Door de welvaart en de technologische ontwikkelingen verandert onze leefstijl en nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat onze kinderen gevaar lopen in de groei.

Nek- en rugklachten worden gezien als de snelst groeiende en meest kostbare volksziekten. Deze groei komt voort uit het feit dat onze kinderen te veel zitten, te weinig bewegen en hierdoor groeistoornissen ontwikkelen. Veel zitten is 150 jaar geleden al als een groeiverstoorder aangewezen. In deze tijd spelen computers, games, tv’s, tablets en smartphones een grote rol in het leven van onze kinderen met veel  zitten in een slechte houding als gevolg.

Visual_Osteopathie

Ook op school zitten de kinderen veel in de schoolbanken en wordt er in de gymlessen weinig aandacht besteed aan een goede houding en het bewustzijn hiervan.  De rug van de kinderen evolueert hierdoor anders en een houdingsafwijking van de rug is het gevolg.  We zien steeds meer kinderen met een veel te bolle bovenrug, te veel afhangende schouders, een nek die naar voren uitsteekt en een ingezakte houding. De vorm van de wervels verandert door deze houding definitief. Hierdoor verandert ook het looppatroon van de kinderen en gaan zij wijdbeens lopen, overstrekken ze hun knieën en krijgen ze O-benen. Ook ontstaan er afwijkingen in hun voeten zoals zogenaamde holvoeten of platvoeten en raken sommige spieren verkort. Uiteindelijk ontwikkelen zij nek- en rugklachten en kan dit tot artrose leiden.

Preventie is hier het sleutelwoord. We moeten meer doen aan educatie omtrent beweging en houding. Dit kan op school al plaatsvinden maar ook in de thuissituatie moet meer variatie in beweging en houding worden aangeboden. Kijk goed naar de houding van uw kind en laat u eventueel door een  Oefentherapeut of een Fysiotherapeut adviseren en informeren om zodoende te kunnen voorkomen dat uw kind later nek- en rugklachten zal ontwikkelen!