Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een driejarige gespecialiseerde opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. In onze praktijk beschikken wij alleen over manueel therapeuten die zijn opgeleid op Master niveau. Daarmee hebben zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen.

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut kan de beperking in bewegen, oftewel de functiestoornis van het gewricht, verhelpen door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Verder is het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen ook een onderdeel van de behandeling.

De behandeling kan bestaan uit het op een specifieke manier van bewegen van de lichaamsdelen. Soms geeft de manueel therapeut gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen daarbij kan men soms een knappend geluid horen. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en/of een afname van de pijn.

KNGF logo