Mindfulness & Fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat hij ‘s nachts wakker lag en tevergeefs zijn best deed het gepieker tot rust te brengen. De volgende dag slepen we ons dan als een dweil door de dag heen, en werken geradbraakt de taken en eisen af.

Deze cursus van 8 weken helpt je de bronnen van rust en voldoening te hervinden die we allemaal hebben om met dit soort hectiek om te gaan. Onderzoek van de laatste 30 jaar toont aan dat er een vorm van geluk en gemoedsrust trainbaar is, die zowel lichaam als geest doordringt. Dit bevordert een authentieke levenslust. Het blijkt mogelijk je stap voor stap te bevrijden uit negatieve emoties zoals angst, stress, somberheid en uitputting. Je kunt leren beter om te gaan met de tegenspoed die je onvermijdelijk tegenkomt. Bij deze training richten we de aandacht vaak op de ademhaling. Door het houvast aan dit lichamelijke concentratiepunt kun je meer afstand nemen tot je gedachten. Dat is prettig want deze afstand creëert ruimte om te ontdekken dat je gedachten uit eigen beweging komen en gaan. De valkuil in het Westen is dat we zo hard ons best doen om geluk te vinden dat we de innerlijke rust die we zoeken juist om zeep helpen. De methode in deze cursus is gebaseerd op Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lijst van positieve effecten van mindfulness training tamelijk lang en divers is. Het raakt nagenoeg alle levensgebieden. Enkele voorbeelden zijn:

 • meer geluk en tevredenheid,
 • kleinere kans op somberheid en depressie,
 • door gunstige veranderingen in de hersenen verdwijnen angst, stress, somberheid en irritatie makkelijker dan dat ze op komen zetten,
 • betere relaties,
 • beter geheugen,
 • meer creativiteit,
 • een groter reactievermogen,
 • minder chronische stress in het lichaam (bloeddruk),
 • beter omgaan met pijn en kanker,
 • versterkt het immuunsysteem (minder verkouden).
 • minder huisartsbezoek,
 • verlicht drugs en alcohol verslaving.

Ten aanzien van meditatie in het algemeen bestaan er nogal wat vooroordelen. We zullen een aantal van die vooroordelen wegnemen:

 • Mindfulness meditatie is geen religie maar gewoon mentale training.
 • Kleermakerszit is niet nodig. Op een stoel zittend in de bus of lopend op het werk kan ook.
 • Het is waar dat mindfulness beoefenen tijd vraagt, maar het creëert ook tijd door vermindering van gevoelens van tijdsdruk.
 • Meditatie kan niet mislukken. Hoe moeizaam het ook verliep, het levert altijd trainingsrendement en inzicht op.
 • Meditatie maakt niet passief, maar zorgt dat je de werkelijkheid helder gaat zien en daardoor juist beter kan handelen.

Bij deze training richten we de aandacht vaak op de ademhaling. Door het houvast aan dit lichamelijke concentratiepunt kun je meer afstand nemen tot je gedachten. Dat is prettig want deze afstand creëert ruimte om te ontdekken dat je gedachten uit eigen beweging komen en gaan.

Bron: https://demindfulfysiotherapeut.nl/

© PsychFysio opleidingen / P. van Burken

Neuro-linguïstisch programmeren (NLP)

Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) is een krachtige begeleidingsvorm die maakt dat NLP populair is bij een grote groep coaches en hulpverleners, die weliswaar geen psycholoog zijn, maar wel psychologie willen toepassen binnen hun behandeling. Ook fysiotherapeuten passen NLP met succes toe bij het motiveren en veranderen van hun patiënten. Het is verbazend effectief. NLP is een cognitief-gedragsmatige benadering.

NLP wordt binnen een fysiotherapeutische behandeling ingezet bij patiënten met gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld stressgerelateerde problematiek, (chronische) pijn, vermoeidheid, benauwdheid, en verwerking van blijvende functiebeperkingen.

Waar andere technieken aangrijpen op een meer lichamelijke insteek, richt  NLP zich vooral op de cognitieve ingang via het onderzoeken en beïnvloeden van taalpatronen, denkstijlen, en visuele- of auditieve imaginatie.

In feite leer je met NLP jezelf te ontwikkelen in en met effectieve communicatie: naar anderen, èn met jezelf, vanuit jezelf.

Je kunt leren bewuster richting te geven aan de mogelijkheden en gebeurtenissen van je leven, Je kunt je eigen invloed vergroten op je eigen leven. Ook kun je jouw invloed naar anderen toe vergroten. Op deze manier kun je jouw doelen naar aanleiding van vragen en/of problemen leren makkelijker te bereiken.

KNGF logo