Sportmassage

Sportmassage is het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.

Maar sportmassage is niet alleen voor sporters. Veel mensen denken dat sporten een voorwaarde is om door een sportmasseur behandeld te worden. Dit is echter niet waar. Ook mensen die niet sporten belasten hun lichaam. Door overmatige belasting kan men spanningen oplopen die soms vertaald kunnen worden naar spierspanningen. Deze spanningen kunnen worden gereduceerd door onder andere een sportmassage.

Door die overmatige spanning in spieren kunnen spieren een slechte doorbloeding hebben, waardoor zij stijf, vermoeid en vaak hard aanvoelen. Door deze spieren te masseren bevorder je de bloedsomloop waardoor de spier weer beter kan gaan functioneren en zich weer kan ontspannen. Een bijkomend effect van een massage is de algehele ontspanning, zowel in fysieke als mentale zin, die in sommige situaties erg helpend kan zijn.

Vanzelfsprekend is er ook de mogelijkheid een massage te ondergaan zonder dat u klachten heeft, ook wel een preventieve massage genoemd. Tevens bestaat er de activerende massage die bij sporters vaak voor de wedstrijd plaatsvindt. En dan is er nog de massage na een zware inspanning, de zogenaamde herstelmassage.

KNGF logo